wtorek, 10 lutego 2015

Pączki // Polish carnival donuts

W Kanadzie są pączki, a właściwie coś co nazywa się "donuts". Nie umywają się jednak w żadnym stopniu do polskich pączków i właśnie to było jednym z powodów mojego zaangażowania się w samodzielne przygotownie prawdziwych "tłusto-czwartkowych" pączków. Niemałe znaczenie miały również sugestie koleżanki Polki, która entuzjastycznie podrzuciła ten pomysł jakiś czas temu. Na szczęście miałam również ogromne wsparcie z południa Francji, jak również rozmaite rady z różnych części Polski (i trochę Szwecji). Jako, że własnoręczna produkcja pączków kojarzy mi się z zajęciem bardzo pracochłonnym i trudnym, zdecydowałam się przeprowadzić próbę. Zebrałyśmy z koleżanką wszystkie zamorskie rady, zgromadziłyśmy produkty zakupione w polskim sklepie (mąka, drożdże) i zabrałyśmy się do dzieła.  Wszystko przebiegło pomyślnie. Jedynym udoskonaleniem nad którym musimy popracować jest tłuszcz do smażenia. Okazało się, że da się znaleźć niesolone masło, ale z niesłoną margaryną jest już gorzej... Niemniej mieszkanka oleju, masła i margaryny całkiem nieźle się sprawdziła. Udało się!!! Odwidzili nas koledzy z: Francji, USA i Kanady - prawie wszystkie pączki zniknęły!

//

In Canada you can find donuts, but that is nothing as good as Polish carnival "pączki". My Polish colleague mentioned that idea and we decided to prepare some "pączki" by ourselves. We had a great support from overseas, especially from Southern france, as well as from different parts of Poland and Sweden. Since manufacturing "pączki" seems to be challenging and laborious, we decided to make a trial. We put together all of the recipes and advices, collected all needed products (some of them we bought in Polish store in Calgary) and... we made it! We still need to work a bit on the frying fat (yes... we could not find not-salted margarine) but mixture of oil, butter and margarine was pretty good. It worked out!!! We were visited by our colleagues from: France, USA and Canada - almost all of the "pączki" disappeared.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz